تخلیه ملک مشاع و دستور تخلیه آن به چه شکل است؟

تخلیه ملک مشاع چیست؟
تخلیه ملک مشاع چیست؟

همانطور که در مطالب پیشین توضیح داده شد املاک مشاع به املاکی گفته می‌شود که دو یا چند مالک دارد و به صورت مشترک در تمام ملک سهیم هستند و حدود و سهمی مشخص نشده است. برای تصمیم گیری و تصرف و انجام هر گونه عملی بر روی ملک باید با اجازه تمام مالکان وجود داشته باشد. امروزه دعاوی مربوط به ملک مشاع رو به رشد است و یکی از مهم‌ترین آنها دعوای تخلیه ملک مشاع است که در این مطلب می‌خواهیم نگاهی دقیق تر به این موضوع داشته باشیم. موضوع دستور تخلیه ملک مشاع از رایجترین سوالاتی مباحثی است که افراد از وکیل ملکی موسسه حقوقی عدل مبین می‌پرسند و با آن درگیر هستند.

شما می‌توانید جهت دریافت مشاوره حقوقی و تخصصی در خصوص دعاوی مربوط به املاک مشاعی، با شماره تلفن‌های زیر تماس بگیرید تا بهترین راهنمایی‌های لازم را توسط بهترین وکلای ملکی موسسه عدل مبین دریافت کنید.

ملک مشاع می‌تواند ورثه‌ای باشد یا حتی می‌تواند یک ساختمانی باشد که قسمت‌هایی از آن به صورت مشاع در نظر گرفته می‌شود. از این رو دعاوی تخلیه مربوط به آن هم متفاوت است اما برای درک بهتر تخلیه ملک مشاع باید مفاهیم و مسائل مرتبط را نیز خوب بشناسید و مواردی همچون خلع ید و تصرف عدوانی که در ادامه به توضیح بیشتر در مورد آن ها می‌دهیم را بدانید.

خلع ید و تخلیه ملک مشاع
خلع ید و تخلیه ملک مشاع

خلع ید چیست؟

همانطور که در مطالب قبلی در مورد خلع ید و نکات آن به صورت کامل توضیح دادیم می‌دانید کع خلع ید دعوایی‌ است که در آن خواسته خواهان، (شاکی) رفع تصرف غاصبانه متصرف است که بدون اجازه‌ مالک صورت گرفته.

بیشتر بخوانید : خلع ید چیست؟

دعاوی خلع ید زمانی مطرح می‌شوند که تصرفی بدون اجازه‌‌ مالکان صورت گیرد. در این امر نیز در املاک مشاع باید رضایت تمام مالکان وجود داشته باشد در غیر این صورت دعوای خلع ید می‌تواند مطرح شود.

به طور مثال یک ملک مشاع وجود دارد که مستاجر اجازه‌ یکی از مالکان را دارد و بقیه‌ی مالکین راضی به تصرف مستاجر نیستند. در این صورت می‌توانند دعوای خلع ید را مطرح کنند‌.

دعاوی مربوط به خلع ید به دو گونه هستند. مورد اول از ابتدا فرد بدون اجازه‌ی مالک ملک را به تصرف در آورده، اما در مورد دوم ممکن است اوایل تصرف با اجازه‌ی مالک بوده، اما بعد از مدتی این تصرف بدون اجازه‌ی مالک ادامه پیدا کرده است.

طرح دعوای تخلیه و خلع ید در ملک مشاع

با توجه به توضیحاتی که در بالا به آنها اشاره کردیم دعوای خلع ید به زبان ساده یعنی مالکان خواهان خاتمه دادن به تصرف یا تصرفات غاصبانه را دارند.

در طرح دعوای خلع ید و تخلیه در ملک مشاع حتی اگر یکی از مالکان متصرف باشد نیز امکان پذیر است. یعنی اگر یکی از مالکان بدون اجازه‌ شرکای خود ملک را تصرف کند، یا به شخص دیگری اجازه دهد شرکای او می‌توانند دعوای تخلیه و یا خلع ید را علیه او مطرح کنند.

تصرف عدوانی و تخلیه ملک مشاع
تصرف عدوانی و تخلیه ملک مشاع

تصرف عدوانی چیست؟

نوعی دیگر از تصرفاتی که صورت می‌گیرد تصرف عدوانی نامیده می‌شود. اما ممکن است اطلاعاتی کافی در مورد تصرف عدوانی نداشته باشید و حتی بسیاری از افراد خلع ید و تصرف عدوانی را یکی می‌دانند در صورتی که این دو مورد تفاوت هایی با هم دارند.

بیشتر بخوانید : تصرف عدوانی چیست؟

در مورد اموال غیرمنقول اگر شخصی به زور و بدون رضایت مالک از ابتدا مال یا ملک را به تصرف خود در بیاورد تصرف عدوانی صورت گرفته و می‌توان شخص را مورد پیگرد قانونی قرار داد. تصرف عدوانی را به دو صورت حقوقی و کیفری می‌توان مطرح نمود.

تصرف عدوانی حقوقی

با توجه به ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی تعریف این دعوا بدین شکل است که دعوای تصرف عدوانی، عبارت است از ادعای متصرف سابق، مبنی بر اینکه شخصی دیگر، بدون رضایت او مال غیر منقول را از تصرف شخص خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به ملک یا مال مورد نظر را درخواست میکند. به زبان ساده تر یعنی فرد ادعا می‌کند که خوانده بدون سابقه تصرف قبلی به زور مال را از تصرف وی در آورده است. نکته ای که در این دعوا حائز اهمیت است اگر فرد متصرف بیش از دو سال تصرف داسته باشد نمیتوان برای آن طرح دعوای تصرف عدوانی حقوقی نمود. و نکته مهم دیگر این موضوع این است که خواهان ملزم به اثبات مالکیت نیست.

تصرف عدوانی کیفری

در صورتی که شخص با علم بر اینکه ملک مشخص شده صاحب قانونی دارد ولی با این حال بدون اجازه‌ی مالک ملک را به زور به تصرف خود در بیاورد می‌توان دعوای تصرف عدوانی کیفری را علیه او مطرح نمود اما در این مورد مالک باید مالکیت خود را اثبات نماید.

در ملک مشاع نیز به همین صورت است و می‌توان برای تصرفات غیر قانونی این چنینی دعوای تخلیه خلع ید و یا تصرف عدوانی را مطرح نمود برای مثال اگر ملک مشاعی بدون اجازه‌ی مالکان و به زور تصرف شود مالکان می‌توانند با توجه به قوانین مربوط برای رفع تصرف و تخلیه اقدامات لازم را انجام دهند. از نکات مهم این دعوا این است که مالک باید ابتدا مالکیت خود را بر ملک اثبات نماید.

دادخواست تخلیه ملک مشاع
دادخواست تخلیه ملک مشاع

نکات مهم در دادخواست تخلیه ملک مشاع

با توجه به اینکه دادخواست اولین مرحله‌ به جریان انداختن پرونده است و به نوعی شروع کار است تنطیم آن به شدت حائز اهمیت است و باید با دقت تنظیم شود و نکاتی اولیه دارد که باید رعایت شود.

  • از اولین کارهایی که باید در تنظیم دادخواست تخلیه رعایت گردد ذکر نام طرفین پرونده است. یعنی نام خواهان و خوانده باید به صورت دقیق ذکر شود.
  • دومین نکته ای که باید به آن توجه نمود این است که خواهان باید به طور دقیق خواسته خود را ذکر کند و مشخص کند که از کدام طریق قصد دارد دعوای تخلیه‌ی ملک مشاع را مطرح نماید زیرا هر کدام از این موضوعات مانند خلع ید و یا تصرف عدوانی مسیر های خاص خود را دارند و باید به روش های مختلف عمل نمود.
  • در آخر خواهان باید مدارک و مستندات معتبری برای اثبات ادعاهای خود ضمیمه‌ دادخواست کند و به مراجع قضایی ارائه دهد.
دادخواست تخلیه ملک مشاع
دادخواست تخلیه ملک مشاع

مدارک لازم برای دعوای تخلیه ملک مشاع

  • دریافت فرم دادخواست و پر کردن آن
  • مدارک شناسایی فرد مالک یا خواهان
  • سند و مستنداتی مربوط به مالکیت ملک مشاع
  • قرارداد و اجاره نامه‌ ملک مورد نظر
  • رسید مربوط به بازگرداندن ودیعه‌ی ملک از طرف مالک به مستاجر(یعنی پول دریافت شده به خاطر ملک باید حتما به مستاجر برگشت داده شود)

چقدر این مطلب برای شما مفید بوده؟

با کلیک بر روی ستاره امتیاز دهید

میانگین امتیاز: 0 / 5. تعداد نظرات: 0

شما امتیاز دهنده این مطلب باشید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *