مبایعه‌نامه چیست و چه نکات مهمی دارد؟

چهارشنبه, 09 خرداد 03
چهارشنبه, 09 خرداد 03


امروزه با توجه به گسترش معاملات و آمار خرید و فروش، ممکن است عنوان بیع نامه یا مبایعه نامه به گوشتان خورده باشد اما آیا به درستی می‌دانید مبایعه‌نامه چیست؟ در این مقاله قصد داریم تا به صورت کامل و دقیق درباره این موضوع صحبت کرده و نکات مهمی که باید درباره بیع‌نامه بدانید را به صورت کامل توضیح دهیم. همچنین شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره حقوقی با وکلای دادگستری موسسه حقوقی عدل مبین با شماره تلفن های زیر تماس حاصل فرمایید.



 


بیع‌نامه را معمولا به دو اسم می‌شناسند. همانطور که در بالا ذکر کردیم نام دیگر بیع‌نامه، مبایعه‌نامه است. مبایعه‌نامه یک سند عادی به شمار می‌رود که در پی آن یک مال منقول یا یک مال غیر منقول به منظور خرید و فروش بین طرفین منتقل می‌شود.

در واقع طرفین معامله با استفاده از این سند متعهد می‌شوند تا به محض محیا شدن شرایط برای انعقاد قرارداد نهایی حاضر شوند. به زبان ساده‌تر توافق طرفین معامله بر سر خرید و فروش مال در ازای پرداخت مبلغ مال مورد نظر در این سند یا قرارداد انجام می‌گیرد.

اما نکته‌ای که در مورد مبایعه‌نامه یا بیع‌نامه باید مورد توجه باشد این است که به طور معمول هیچکدام از طرفین معامله نمی‌توانند بیع نامه را به صورت یک طرفه فسخ نمایند و نکته دیگر این است که حتی در صورت فوت یکی از طرفین، این سند عادی اعتبار قانونی خود را حفظ کرده و حتی ورثه‌ متوفی نیز نمی‌توانند اقدامی برای بی اعتبار کردن آن انجام دهند.

 

انواع بیع‌نامه را بشناسید

برای اینکه به خوبی بدانید مبایعه‌نامه چیست، باید به درستی درباره انواع آن نیز بدانید. خود بیع نامه را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد که این تقسیم‌بندی‌ها بر اساس چگونگی پرداخت وجه و تحویل مال مورد نظر صورت می‌گیرد.

  1. بیع نسیه : در این مورد پرداخت وجه مال مورد نظر با توجه به شرایط ذکر شده در قرارداد بعد از انتقال مال و با تاخیر انجام می‌گیرد.
  2. بیع نقد : در این مورد مال مورد معامله و بهای آن به صورت کامل مشخص است. انتقال مال و پرداخت بهای آن در سریع‌ترین زمان یا در عین واحد به صورت نقدی انجام می‌گیرد
  3. بیع سلم : این مورد زمانی مصداق دارد که پرداخت بهای مال در زمان حال و به صورت نقدی صورت می‌گیرد ولی مال مورد نظر بعدا انتقال میابد.

بیشتر بخونید : انتقال سند ملکی

 

ویژگی‌های مبایعه‌نامه

  1. بیع نامه برای‌خرید و فروش همه اموال اعم از منقول و غیر منقول به کار میرود و صرفا محدود به قشر خاصی از اموال نیست.
  2. بیع نامه یک سند عادی ‌است و اعتبار سند رسمی را ندارد.
  3. اگرچه بیع‌نامه یک سند عادی به شمار می‌رود اما یک عقد لازم به اجراست که طرفین حق فرار از تعهدات خود را ندارند.
  4. در صورت فرار از تعهدات یکی از طرفین، فرد مقابل می‌تواند اقدام به شکایت، دریافت خسارت و فسخ یک طرفه‌ی قرارداد نماید.
  5. در صورت مفقود شدن قرارداد با داشتن کد رهگیری از طریقه سامانه‌ ثبت معاملات می‌توان آن را دوباره دریافت نمود.


تفاوت قولنامه و مبایعه‌نامه چیست؟

بسیاری از افراد ممکن است که قولنامه و بیع‌نامه را با یکدیگر اشتباه بگیرند و یا بر فرض اشتباه این دو قرارداد را یکسان بدانند. اما این دو قرارداد تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که موجب می‌شود افرادی قصد خرید و فروش اموال را دارند با دقت بیشتر به معاملات خود بپردازند.

در قولنامه افراد متعهد می‌شوند تا در زمان مشخص شده معامله را انجام دهند اما با توجه به معنی بیع‌نامه که فروش یا خرید مال است در آن تعهدات طرفین به صورت کامل ذکر می‌شود. بیع‌نامه یک قرارداد اصلی و یک تعهد محکم است در صورتی که قولنامه یک پیش قرارداد به شمار می‌رود. همزمان به عقد بیع‌نامه انتقال صورت می‌گیرد در صورتی که قول‌نامه صرفا تعهد طرفین به انجام معامله در زمان مشخص شده است.

 

نکات مهم در مورد بیع‌نامه یا مبایعه‌نامه

  1. در صورتی که هیچ تاریخی یا قولی در قرارداد ذکر نشده باشد با توجه به ماده‌ ۳۴۴ قانون مدنی بیع‌نامه، بیع نقد به شمار می‌رود و انتقال و پرداخت بهای مال باید سریعا انجام شود.
  2. قبل از تنظیم هرگونه بیع‌نامه باید با بررسی مدارک شناسایی احراز هویت انجام پذیرد.
  3. قبل از تنظیم قرارداد از سالم بودن فرد مقابل و کلاهبردار نبودن شخص اطمینان حاصل شود.
  4. برای تمامی تعهدات ضمانت اجرا تعیین نموده تا در صورت عدم اجرای تعهدات فرد مقابل ملزم به پرداخت جریمه شود.
  5. قبل از امضای قرارداد متن آن را به صورت دقیق مطالعه و مورد بررسی قرار داده تا از بروز مشکلات ناشی از عدم اطلاعات کافی جلوگیری به عمل آید.
  6. اطمینان حاصل نمودن از نشانی محل سکونت طرف مقابل و قید شدن اعلام به طرفین در صورت تغییر نشانی.
  7. در صورتی که خریدار یا فروشنده بیش از یک نفر باشند تمامی آنها باید هنگام انتقال حاضر بوده و امضای آنها در قرار داد درج شود.

  1. در صورت گرفتن وکیل برای انجام امور، باید اطلاعات کامل وکیل در قرارداد ذکر شود و اصل وکالت نامه نیز ارائه گردد.

0 نظر

لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید !

طراحی و توسعه توسط تابزمدیا