حضانت فرزند | صفر تا صد حضانت فرزند به زبان ساده

سه‌شنبه, 08 خرداد 03
سه‌شنبه, 08 خرداد 03


حضانت چیست؟

حضانت در معنای لغوی یعنی سرپرستی کردن. حضانت فرزند و سرپرستی کودک به معنای تعلیم و تربیت ، حفاظت از سلامت روح و روان کودک می باشد و به هیچ عنوان شامل مسائل مادی نمی شود پرداخت هزینه ها و مخارج کودک معمولا بر عهده کسی است که ولایت را بر عهده دارد . حال ممکن است ولایت و حضانت فرزند هر دو بر عهده یک نفر باشد اما باید دقت داشته باشید که این دو اصطلاح حقوقی با یکدیگر تفاوت دارند.

ولایت فرزندان در حالت عادی بر عهده پدر، پدر بزرگ و یا جد پدری آنان می باشد اما حضانت ممکن است هم بر عهده پدر و هم بر عهده مادر باشد . تعیین حضانت کودک و سرپرستی او را اصولا دادگاه بر اساس شرایط سنی فرزندان و شرایط والدین آنها ، تعیین می کند .

در نتیجه در شرایطی که حضانت فرزند بر عهده مادر گذارده شود نیز تامین مخارج کودک بر عهده پدر است. به همین دلیل نیز در ماده ۶ قانون حمایت از خانواده آمده است که ( مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضاء ضرورت برعهده دارد، حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارد. در این صورت، دادگاه باید در ابتداء ادعای ضرورت را بررسی کند )

قانون حمایت خانواده

فرزندان در آغوش خانواده و والدین خود ، امکان تربیت بهتری دارند اما در مواردی که پدر و مادر از یکدیگر جدا شوند ، تعیین حضانت فرزند یا فرزندان توسط دادگاه و بر اساس قانون انجام می شود. جهت دریافت مشاوره رایگان در خصوص موضوع حضانت و یا موضوعات خانواده و طلاق با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید.



 

 


حضانت فرزند بعد از طلاق

یکی از چالش های اساسی ای که ممکن است ذهن والدین را به خود مشغول کند آن است که حضانت فرزند یا فرزندان بعد از طلاق برعهده کیست و اگر این حضانت با آن ها باشد تا چه زمانی بر عهده آنان خواهد بود ؟

بر اساس قانون ، برای حضانت و نگهداری طفلی که پدر و مادر او جدا از یکدیگر زندگی می کنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن حضانت با پدر است. بعد از هفت سالگی در صورت ایجاد اختلاف نظر ، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می باشد. البته ذکر این نکته ضروری است که اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با او است مبتلا به جنون شود یا با شخص دیگری ازدواج کند حق حضانت با پدر خواهد بود.

درباره تمکین و عدم تمکین بیشتر بخوانید

مطابق به ماده ۱۱۷۲ قانون مدنی : هیچ یک از ابوین ( پدر و مادر ) حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده آنها است از نگاهداری او امتناع کند در صورت امتناع یکی از ابوین‌ حاکم باید به تقاضای دیگری یا به تقاضای قیم یا یکی از اقرباء و یا به تقاضای مدعی‌العموم نگهداری طفل را به هر یک از ابوین که حضانت به عهده او‌ست الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هرگاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تامین کند ضمن اینکه قانونگذار عدم انجام وظیفه حضانت را جرم انگاری نموده است و در ماده ۵۴ قانون حمایت خانواده بیان کرده که : هرگاه مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند … ، برای بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم می شود.

بنابراین اگر یکی از والدین به وظیفه خود در قبال نگه داری و مراقبت از فرزندش عمل ننماید، این عمل او جرم محسوب می شود .

اگر فردی که حضانت بر عهده او می باشد فوت کند ، در چنین مواردی قانون پیش بینی کرده است که حضانت طفل با آنکه زنده است خواهد بود هر چند شخص فوت شده پدر طفل بوده و برای او قیم هم معین کرده‌ باشد همچنین حتی با زنده بودن پدربزرگ نیز حضانت همچنان با مادر می باشد .

طلاق مسئله ای بسیار مهم و تاثیر گذار است. بهترین پیشنهاد برای افرادی که می‌خواهند اقدام به طلاق کنند و زندگی مشترک خود را پایان دهند مشاوره با فردی متخصص در زمینه مسائل زناشویی و روانشناسی است. برای طلاق نیز بهتر است با یک وکیل طلاق در تهران مشاوره داشته باشید.

 

حضانت فرزند تا چه سنی ادامه دارد؟

همانطور که اشاره کردیم حضانت فرزند پسر و دختر تا سن ۷ سالگی بر عهده مادر است و بعد از ۷ سالگی معمولا سرپرستی کودکان به پدر واگذار می گردد و این حضانت معمولا تا دوران بلوغ آنان ادامه دارد و بعد از سن بلوغ دیگر فرزندان می توانند با انتخاب خودشان ، پدر یا مادرشان را برای زندگی انتخاب کنند اما سوالی که پیش می آید این است که سن بلوغ پسران و دختران چه زمانی است ؟

بر اساس قانون و شرع در کشور ما ، سن بلوغ در پسران پانزده سال تمام قمری و سن بلوغ دختران نه سال تمام قمری است و پسران بعد از ۱۵ سالگی و دختران بعد از ۹ سالگی این اختیار قانونی را دارند که خودشان انتخاب کنند که با کدامیک از والدین خود زندگی کنند و هیچ کس نمی تواند به اجبار سرپرستی آنان را بر عهده گیرد.

 

موارد سلب حضانت فرزند

در مواردی که پدر یا مادری که حضانت با او می باشد ، یه درستی با فرزند خود رفتار نکند و یا به دلایل خاصی نتوانند از کودک خود به خوبی مراقبت کنند و بیم به خطر افتادن سلامتی او باشد ، قیم و نزدیکان فرزند می توانند به دادگاه مراجعه کنند تا تقاضای خود را مبنی بر سلب حضانت به محاکم مربوطه ارائه دهند . از موارد بدرفتاری و عدم توانایی مراقبت از کودک که در قانون آمده است می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

  1. اعتیاد زیان‌آور به الکل، مواد مخدر و قمار
  2. اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء
  3. ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی
  4. سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدی‌گری و قاچاق
  5. تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعار.

افرادی که قصد دارند با مشاوره با یک وکیل طلاق توافقی برای پایان دادن به زندگی مشترک خود اقدام نمایند میتوانند همین حالا با شماره تلفن های زیر تماس بگیرند. موسسه حقوقی عدل مبین با داشتن وکیل طلاق توافقی، بهترین خدمات را در زمینه مشاوره رایگان و وکالت پرونده طلاق شما ارائه می‌دهد.



 

 


همانطوری که در بالا اشاره شد در مواردی که مادر حضانت کودک را بر عهده دارد و در طول مدت حضانت خود اقدام به ازدواج مجدد کند ، پدر یا جد پدر کودک می تواند از طریق قانون اقدام به سلب حضانت از مادر کند و این در حالی می باشد که ازدواج مجدد پدر باعث سلب حضانت از او نمی گردد


0 نظر

لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید !

طراحی و توسعه توسط تابزمدیا