تقسیم ملک ورثه ای | مراحل تقسیم ملک بین وراث

چهارشنبه, 09 خرداد 03
جمعه, 06 مهر 03

تقسیم ملک ورثه ای | مراحل تقسیم ملک بین وراث

تقسیم ملک بین وراث و چگونگی آن یکی از موضوعاتی است که امروزه بسیار در دعاوی مربوط به انحصار وراثت رایج است. از دلایل اهمیت این مبحث می‌توان به این اشاره نمود که بسیاری از دعاوی ملکی مرتبط با املاک ورثه‌ای و مشاعی هستند. اما ابتدا باید دانست که چرا این دعاوی به وجود می‌آیند یا به طور معمول علت اختلافات بر سر چه موضوعی است؟ و در ادامه به توضیحات بیشتر در مورد تقسیم ملک ورثه‌ای ارائه می‌دهیم.

اغلب این دعاوی بر سر تقسیم ملک یا مشکلاتی از این قبیل است که می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله نداشتن آگاهی کافی از حقوق ورثه، و کمک نگرفتن از یک وکیل ملکی متخصص می‌باشد.



 


ملک ورثه‌ای چیست؟

ملک ورثه‌ای به ملکی گفته می‌شود که صاحب آن فوت شده باشد. و بر طبق قانون باید ملک مورد نظر میان وراث فرد متوفی تقسیم گردد. در این مبحث اگر فرد متوفی بیش از یک وارث داشته باشد، ورثه نسبت به اموال به صورت مشاعی مالکیت پیدا می‌کنند. اگر فرد فوت شده وصیت‌نامه داشته باشد، با توجه به وصیت‌نامه ملک بین وراث تقسیم می‌شود. اما اگر فرد وصیت‌نامه نداشته باشد بر طبق قانون انحصار وراثت ملک ورثه‌ای بین وراث تقسیم خواهد شد.

 

شرایط و لازمه‌های تقسیم ملک ورثه‌ای

در ابتدا و قبل از هرگونه اقدام برای تقسیم ملک ورثه‌ای، باید عملیات تقسیم ماترک به صورت کامل و دقیق پایان پذیرد. سپس اگر وصیت نامه‌ای داشته باشد تا یک سوم دارایی متوفی انجام می‌گیرد و به آن عمل می‌شود. در انتها مال نسبت به سهم الارث هر یک از افراد میان وراث به صورت مفروز یا مشاع تقسیم می‌شود.

 

تقسیم ملک مشاع بین وراث

از موضوعات بسیار مهم که میتوان درباره املاک ورثه‌ای به آن اشاره کرد تقسیم ملک مشاع بین وراث است. همانطور که مستحضر هستید املاک مشاعی به املاکی گفته می‌شود که دارای چند مالک است. اما حدود و مرزی برای آن ها مشخص نشده است و همه مالکان به اندازه سهم خود، در تمامی اجزای ملک مورد نظر سهیم هستند و حق دارند.

حال با دانستن این موضوع که در برخی موارد ممکن است املاک ورثه‌ای به صورت مشاعی تقسیم شوند، این موضوع اهمیت پیدا می‌کند که این تقسیم‌بندی به چه صورت انجام می‌گیرد.

در تقسیم ملک مشاع بین وراث، در صورت وجود وصیت‌نامه با توجه به شرایط قید شده در وصیت‌نامه و در صورت وجود نداشتن وصیت‌نامه، طبق قوانین انحصار وراثت با ملک و چگونگی تقسیم آن برخورد خواهد شد. و وراث می‌توانند در صورت درخواست، سهم الارث خود را به صورت مشاعی بفروشند.

 تقسیم ملک با وصیت نامه

تقسیم ملک با وصیت نامه

با توجه به اینکه در مورد چگونگی تقسیم اموال صحبت کردیم، فرد متوفی می‌تواند در مورد یک سوم از اموال خود تعیین تکلیف نماید. به طور ساده‌تر اگر بخواهیم توضیح دهیم فرض کنید یک سوم دارایی فرد متوفی یک ملک یا یک خانه باشد در این صورت می‌تواند در مورد چگونگی تقسیم ملک نیز تعیین تکلیف نماید و وارثان موظف به انجام آن هستند.

 مدارک لازم برای انتقال اموال متوفی

مدارک لازم برای انتقال اموال متوفی

  1. رونوشت یا تصویر گواهی شده مدارک اهراز حویت متوفی
  2. اسناد مربوط به مطالبات و بدهی های متوفی
  3. کلیه اوراق اثبات کننده حق مالکیت متوفی نسبت به اموال است.
  4. در صورت وجود وصیت‌نامه رونوشت یا تصویر وصیت‌نامه متوفی
  5. وکالتنامه در صورتی که اظهارنامه از طرف وکیل یا شخص قیم داده شود
  6. گواهی فوت متوفی

بیشتر بخوانید : گواهی انحصار وراثت

 

روش های تقسیم اموال متوفی

بر اساس ماده ۳۱۳ قانون امور حسبی، اگر تمام وارثان و اشخاصی که در ترکه شرکت دارند رشید و حاضر باشند، در آن صورت می‌توانند به هر نحو دلخواهی ترکه را میان خود تقسیم کرده و حق دخل و تصرف در اموال خود را دارند. اما اگر توافقی میان وراث در خصوص تقسیم ارث و یا ملک ورثه‌ای وجود نداشته باشد تقسیم اجباری توسط دادگاه صورت می‌گیرد.

 روش‌های تقسیم ملک ورثه‌ای

روش‌های تقسیم ملک ورثه‌ای


افراز

یکی از روش های تقسیم ملک بین وراث افراز ملک است. این در صورتی‌ است که ملک قابلیت تقسیم به اجزای مساوی و یکسان را داشته باشد.

 

تعدیل

تقسیم به تعدیل ملک زمانی صورت می‌گیرد که بر خلاف افراز مال مورد نظر اجزای یکسانی ندارد. در این مورد تقسیم بر اساس مساحت مال انجام نمی‌گیرد بلکه با توجه به ارز مال تقسیم صورت می‌گیرد.

 

رد

در برخی موارد ملک و مال دیگری تقسیم می‌شود که ارزش ملک از مال دیگر فرد متوفی بیشتر بوده و مال دیگر به شریک یا وارث دیگر تقسیم می‌شود و ملک نیز تقسیم می‌شود اما فردی که تملک بیشتری بر ملک دارد به همین خاطر باید مالی را به شریک یا وارث با حق تملک کمتر بدهد.

 

فروش

در صورتی که ملک قابل تعدیل و افراز نباشد، و توافقی میان وراث در خصوص تقسیم ارث و ملک ورثه‌ای وجود نداشته باشد دادگاه از طریق مزایده ملک را به بالاترین قیمت به فردش می‌رساند.

 

نکات لازم توجه

  1. افراز فقط در خصوص اموال غیر منقول مصداق پیدا می‌کند.
  2. بر اساس ماده ی ۵۸۹ قانون مدنی هر یک از ورثه می‌تواند در هر زمان دلخواه تقاضای تقسیم مشترک را نماید، مگر در مواردی که به موجب قانون ممنوع یا شرکای دیگر به صورت ملزمی عدم تقسیم شده باشند.

تقسیم ملک ورثه ای


جهت دریافت مشاوره از وکیل ملک ورثه ای می توانید از سامانه وکیل آنلاین عدل مبین استفاده کنید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید


0 نظر

لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید !

طراحی و توسعه توسط تابزمدیا