تصرف ملک ورثه‌ای توسط یکی از وراث | راه‌های رفع تصرف و نکات مهم

چهارشنبه, 09 خرداد 03
چهارشنبه, 09 خرداد 03


در دعاوی ملکی یکی از بیشترین موارد موجود دعاوی مربوط به تصرف عدوانی است که در وبلاگ حقوقی وبسایت عدل مبین در این مورد تضیحاتی ارائه دادیم. اما موضوع دیگری که امروزه در دعاوی ملکی بسیار پر رنگ‌تر شده مبحث تصرف ملک ورثه‌ای توسط یکی از وراث یا به بیان دیگر تصرف عدوانی ملک ورثه‌ای نام دارد که در این مقاله می‌خواهیم بیشتر آن را مورد بررسی قرار دهیم.

مشاوره رایگان وکیل ملکی موسسه حقوقی عدل مبین بهترین پیشنهاد برای شما قبل از اقدام به هر عملی است. سابقه بالای تیم وکلای ملکی عدل مبین باعث می‌شود تا از بهترین راه‌حل‌های قانونی مطلع شوید.



 



املاک ورثه‌ای و تصرف عدوانی

همانطور که می‌دانید تقسیم ملک ورثه‌ای در اغلب موارد به صورت مشاعی می‌باشد. اما ممکن است برایتان سوالی مطرح شود، که اگر یکی از وراث بدون رضایت وراث دیگر و یا مالکان بر ملک مورد نظر تصرف پیدا‌ کند، چه باید کرد؟

اما برای جواب به این سوال باید ابتدا آشنایی لازم با تصرف عدوانی را داشته باشید. بر طبق ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی، زمانی که یک متصرف سابق مدعی شود که شخصی دیگر بدون رضایت دیگر مالکان یا مجوز قانونی ملک را متصرف شده، قانون این عمل را تصرف عدوانی و مساوی با جرم تعریف کرده است، که در ادامه می‌توان خواستار رفع تصرف فرد از ملک شد.

تصرف ملک ورثه‌ای نیز به همین موضوع مربوط می‌شود. زیرا با توجه به اینکه قبل از تصرف فرد ملک به صورت مشاع در اختیار تمامی وراث بوده است و هیچ یک نمی‌توانند بودن رضایت دیگران از ملک استفاده نمایند، قانون حق تنظیم شکواییه و دادخواست علیه فرد متصرف را به متصرفان سابق که همان وراث هستند می‌دهد.

اما نکاتی که باید به آنها توجه داشت این است که، دعوای تصرف عدوانی در مورد اموال غیر منقول می‌تواند مطرح شود و در مورد اموال منقول صحت ندارد. و نکته حائز اهمیت دیگر نیز این است که اگر فرد مجوز قانونی در اختیار داشته باشد این جرم قابل اثبات نخواهد بود.

 

انواع تصرف ملک ورثه‌ای توسط یکی از وراث

تصرف ملک ورثه‌ای توسط یکی از وراث می‌تواند با توجه به شرایط گوناگون، به انواع مختلف صورت پذیرد که هر کدام به شرح زیر می‌باشند.

 

تصرف انفرادی

در این حالت یکی از وراث تصمیم می‌گیرد که به تنهایی و بدون اجازه و رضایت دیگر وراث ملک را تصرف نماید که در این حالت ممکن است بعد از تصرف ملک اختلافات به وجود آمده و دعوای حقوقی مطرح گردد.

 

تصرف با انتزاع

این نوع تصرف نیز همانند تصرف انفرادی است و بدون اجازه و رضایت دیگر مالکان صورت می‌گیرد. که می‌تواند دعاوی حقوقی نیز در پی داشته باشد.

 

تصرف مشترک

زمانی که تمامی وارثان یا بیش از یک ورثه ملک را با یکدیگر به اشتراک گذارند و اجازه به تصرف ملک دهند، این تصرف برای زمین‌ها و خانه‌های مشترک امکان پذیر می‌باشد.

 

تصرف با موافقت وراث

این تصرف زمانی انجام می‌گیرد که تمامی وراث و اعضای خانواده توافق می‌کنند تا ملک ورثه‌ای مورد نظر به تصرف یکی از وراث در آید.

 

تصرف با اجازه دادگاه

در برخی موارد دعوا میان وارثین صورت می‌گیرد و دادگاه اجازه تصرف به یکی از وارثان را می‌دهد و این تصرف نیز کاملا به صورت قانونی انجام می‌گیرد.

بیشتر بخوانید : گواهی انحصار وراثت چیست؟

 

انواع پرونده‌های تصرفات عدوانی در املاک ورثه‌ای

اما تصرف عدوانی ملک ورثه‌ای به دو حالت حقوقی و کیفری انجام می‌گیرد که در این قسمت هر دو آنها را بررسی می‌کنیم.

 

حقوقی

در این نوع تصرف، فردی که ملک را متصرف شده مجازات نمی‌شود و دادگاه تنها رای به رفع تصرف وی می‌دهد. مرجع صالح رسیدگی به این نوع از دعاوی دادگاه عمومی است. این نوع تصرف را طبق تصرف غیرقانونی متصرف و اثبات این موضوع بیان می‌کنند. در این نوع تصرف باید اثبات شود که متصرف میدانسته این ملک یا مال متعلق به شخص دیگری هست یا خیر.

 

کیفری

اما در این نوع از تصرف عدوانی کیفری، دادگاه علاوه بر حکم رفع تصرف می‌تواند فردی که ملک را تصرف کرده را مجازات نماید. مرجع صالح رسیدگی به این نوع دعاوی دادگاه کیفری است. این نوع تصرف بدون اجازه از مالک و بدون داشتن هیچگونه مجور یا قراردادی صورت می‌گیرد.

 

شرایط طرح دعوای تصرف عدوانی ملک ورثه‌ای

  1. مال مورد نظر باید در گروه اموال غیر منقول باشد.
  2. تصرف ملک به زور و اعمال اجبار صورت گرفته باشد.
  3. وراث سابقه تصرف ملک مورد نظر را داشته باشند.
  4. ارائه گواهی انحصار وراثت به دادگاه و نام بردن اسامی تمامی وراث، حتی کسانی که مال خود را بخشیده اند.
  5. فرد متصرف سابقه تصرف قبلی ملک را نداشته باشد.


مدارک لازم برای طرح دعاوی تصرف عدوانی

  1. اصل شناسنامه
  2. اصل کارت ملی
  3. سند مالکیت و سابقه ی تصرف با ارائه دلیل
  4. ارائه دلیل برای اثبات تصرف عدوانی خوانده مانند استعلام از مراجع دارای صلاحیت
  5. پرداخت هزینه‌های دادرسی و اجرای حکم

مجازات تصرف عدوانی برای ملک ورثه‌ای

همانطور که در بالاتر به آن اشاره داشتیم، در صورت طرح دعوای تصرف عدوانی کیفری و اثبات آن برای فرد متصرف مجازات‌هایی در پی خواهد داشت و به نوعی می‌توان گفت که حکم تصرف ملک ورثه‌ای می‌تواند به چند شیوه گوناگون با توجه به شرایط مختلف و رای دادگاه صالح در دعاوی تصرفات کیفری صادر و اجرا شود، که به شرح زیر می‌باشد.

  1. فرد باید وضع ملک را به حالت قبل بازگرداند
  2. دستور رفع تصرف فرد متصرف صادر می‌شود
  3. دادگاه می‌تواند برای فردی که ملک ورثه‌ای را تصرف نموده بین یک ماه تا یک سال حبس تعزیری در نظر بگیرد

طرح دعوای اجرت المثل در املاک ورثه‌ای

با رعایت و توجه به شرایط دعاوی تصرف عدوانی ورثه‌ای می‌توانید دعوای خود را نزد مراجع قانونی مطرح نمایید. ابتدا باید مدارک مورد نیاز را گردآوری کرده و جهت تشکیل پرونده به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایید. سپس با پرداخت هزینه‌های مربوط به دادرسی و صدور حکم، دفاتر قضایی پرونده را به صورت الکترونیکی به دادگاه محل ملک مورد نظر ارسال می‌کند. در صورت کامل بودن پرونده، دادگاه زمان رسیدگی پرونده را تعیین و از طرفین دعوا برای جلسه دادرسی دعوت می‌نماید. در ادامه برای اثبات مالکیت خواهان، دادگاه از اداره ثبت اسناد استعلام می‌گیرد تا در صورت داشتن سابقه ثبتی مالکیت خواهان اثبات شود.

در مرحله بعد دلایل وراث مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در انتها، در صورتی که فرد متصرف نتواند قانونی بودن تصرف ورثه‌ای خود را اثبات کند. نوع تصرف تعیین و توسط کارشناسان متخصص بررسی می‌شود. در نهایت دادگاه حکم به پرداخت اجرت المثل روزهای تصرف صادر می‌نماید.

 

عدل مبین، بهترین راهکاری برای حل مشکلات ملکی

اگر در مورد موضوع تصرف ملک ورثه‌ای به مشکل برخورد کرده‌اید و نیاز به شخصی متخصص برای حل آن دارید، موسسه حقوقی عدل مبین بهترین انتخاب برای شما می‌باشد. شما می‌توانید از مشاوره با وکلای ملکی موسسه بهره‌مند شوید و بهترین راهنمایی‌ها را جهت حل مشکلات حقوقی خود دریافت کنید. همچنین در صورت نیاز، تیم وکلای ملکی عدل مبین می‌تواند از صفر تا صد پروندهای ملکی شما را پیگیری میکند و بهترین نتیجه مطلوب شمارا کسب می‌کند.


این مطلب را به اشتراک بگذارید


1 نظر

جمعه, 18 خرداد 03 / سیمین غلامی

سلام خسته نباشید برادرم خونه پدری مون رو تصرف کرده و داره با خانواده اش اونجا زندگی میکنه یک ریال به ما ورثه کرایه نمیده و حتی ما رو به عنوان مالک قبول نداره و میگه مال خودم هستش و از بابا خریداری کردم نمیدونم واقعا چکار کنم چه راهکاری دارید لطفا راهنمایی کنید ممنون

پاسخ

یکشنبه, 10 تیر 03 / عدل مبین

می تونید درخواست خلع ید ملک مشاعی درخواست کنید یا دستور فروش مال مشاع رو بخواهید

لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید !

طراحی و توسعه توسط تابزمدیا